Articole
  • Brainagement

10-12-14 ore/zi Esec al managerului


Managerii erau vazuti pana nu demult un fel de roboti care faceau totul ca la carte, nu greseau niciodata si companiile prosperau si aveau profit, erau in top. Odata cu venirea crizei economice care a dat totul peste cap, ierarhii, managerii au devenit din ce in ce mai vulnerabili in fata necunoscutului, au inceput sa faca greseli, sau mai rau, sa fie concediati. Chiar daca nu aveti cunostinte de management sau nu lucrati in domeniu e usor de inteles ca succesul sau esecul companiei, organizatiei, firmei se afla in raport de interdependenta cu eficienta managerului.

Managerul din secolul XXI nu mai e de ani buni unul traditional, asa cum il stim din cartile de management si marketing. E un antrenor care cauta permanent sa defineasca caracterele si performantele celor din subordine pana intr-acolo incat fiecare sa isi depaseasca limitele, sa fie cel mai bun pe domeniul sau.

Insa, ca orice antrenor, managerul mai si greseste si echipa sa este scoasa din teren, pierde in fata competitiei. Un termen pe care nici un manager nu isi doreste sa-l auda sau sa-l traiasca, esecul poate avea o multime de cauze. Prima si cea mai importanta e lipsa leadership-ului, atunci cand autoritatea si controlul sunt inexistente – subordonatii nu mai se coordoneaza, totul e haotic, rezultatele intarzie sa apara. O alta cauza e relaxarea managerului atunci cand compania merge intr-o directie buna, rezultatele apar de la sine – oricand se poate prabusi totul, asa ca managerul trebuie sa fie „in priza” non-stop.

Intelepciunea conventionala e o cauza la fel de importanta ca lipsa leadership-ului. Prin ce se manifesta? Prin consensul prost interpretat si aplicat in conducere, in management, sau recompensarea gresita pentru vechime si nu pentru performanta. In stransa legatura cu intelepciunea conventionala prost inteleasa e si atragerea de clienti si imposibilitatea de a-i pastra, pentru ca nu ai ce sa le oferi – servicii, produse, oferte.

Pentru start-up-uri, cele mai vulnerabile tipuri de companii sau organizatii unde managerul poate esua lamentabil, o cauza primordiala a esecului poate fi lipsa studiului de piata in faza de pre-lansare. E ca si cum ai vinde capsuni unui alergic la aceste fructe parfumate – l-ai omori pe loc, fara alte complicatii.

Din seria cauzelor care duc la esecul managerului: evitarea asumarii responsabilitatii si blamarea altora, identificarea incorecta a solutiilor pentru problemele ivite, imposibilitatea planificarii si organizarii eficiente, inflexibilitatea – doar managerul stie, doar el poate avea ultimul cuvant, totul se invarte in jurul lui, cu stiinta lui, evitarea incurajarii angajatilor sa vina cu idei si solutii noi, creative, imposibilitatea de a vedea in ansamblu organizational o anumita situatie critica, lipsa increderii in sine si evitarea asumarii unei decizii, nemotivarea.

Cel mai evident semnal ca managementul intr-o companie e departe de a fi bun de ceva e timpul petrecut la birou de catre angajati. Adeseori am auzit oameni care se plang ca stau 10-12-14 ore/zi numai ca sa rezolve niste situatii sau probleme pentru ca a doua zi sa nu se transforme din 12 sau 14 ore in 15 sau 16. Multi cred ca ei au o problema, ca sunt prea inceti, ca nu stiu sa-si faca treaba – unii chiar demisioneaza orbiti de teama de esec sau primirea demisiei gata de semnat.

Ceea ce nu realizeaza nimeni este ca vina apartine managerului, care a esuat din motivele enuntate in randurile de mai sus. Si pentru ca foarte multi manageri nu recunosc cand gresesc sau esueaza si dau vina, cum am spus, pe angajati ca sa-si ascunda defectele profesionale si deciziile gresite, angajatii preiau fara voia lor vina esecului.

Atatea ore de lucru, cu pana la 6 ore peste programul normal, nu fac decat sa epuizeze si sa adanceasca si mai mult criza din interiorul organizatiei si sa adanceasca prapastia in care managerul a cazut deja. Randamentul scade, uzura psihica e peste limite, angajatii nu mai pot face fata si afacerea se naruie vazand cu ochii.

Pentru a se evita astfel de situatii dezastruoase e de preferat sa se apeleze la o companie de consultanta in management care sa contribuie activ la dezvoltarea echipei, sa ajute la redesenarea proceselor, sa asigure un management eficient al unui departament sau al intregii organizatii. O companie de consultanta in management poate analiza situatia existenta la momentul incheierii unui contract de prestari servicii, poate veni cu solutii viabile pentru problemele de management prin studiul pietei, al planului de marketing sau celui de comunicare. Strategia de dezvoltare, planul de reorganizare si asistenta in implementarea planurilor sunt doar cateva instrumente si mijloace prin care consultanta in management poate salva managerul de la esec. Numai astfel cele 10-12-14 ore/zi vor deveni o amintire urata pentru angajati si pentru manager, iar programul normal va redeveni o parte din rutina zilnica.

Claudiu Apostol

brainagement.ro


Info

BCR vinde monede de aur.

Banca Comerciala Romana a pus in vanzare catre persoanele fizice ducati austrieci din aur si monede Krugerrand din Africa de Sud. BCR este parte a grupului Erste.

Articole

10-12-14 ore/zi Esec al managerului

Managerii erau vazuti pana nu demult un fel de roboti care faceau totul ca la carte, nu greseau niciodata si companiile prosperau si aveau... [mai mult]

1450 RON net - valoarea salariala ce franeaza dezvoltarea Romaniei

Criza economica in Romania a avut o serie intreaga de efecte negative la nivel micro si macroeconomic. Dintre acestea, cea mai grava a fost... [mai mult]

Vezi arhiva