Articole
  • Brainagement

Inovatia in management - sansa sau esec?


Managementul presupune conducerea unui grup de persoane care au de atins un obiectiv comun, in conformitate cu finalitatile organizatiei din care fac parte. Prin excelenta, inovatia este un instrument specific al antreprenorilor si managerilor, care incearca sa exploreze si sa exploateze schimbarea pentru o mai buna gestiune a afacerilor si serviciilor. Inovatia e pana la urma o cautare organizata, cu un scop clar definit, pentru o imbunatatire simtitoare a productivitatii.

Inovarea are trei paliere de dezvoltare: globalizarea pietei, dezvoltarea dinamica a tehnologiei si produse si servicii inovative, ca factor concurential. Reinventarea continua, cautarea de noi mecanisme manageriale, toate acestea isi dau concursul pentru ca organizatia sau compania sa nu fie uitata.

In contextul actual al crizei economice, inovatia in management capata un mare semn de intrebare. Multi analisti afirma ca prabusirea economiei este efectul direct al renuntarii fara teama la mecanismele clasice de management si promovarea unora noi, inovative. Pana la urma, ca sa faci performanta intr-un mediu in care informatia ajunge rapid la foarte multi oameni si avantajul sau competitiv este nul, iar schimbarea e accelerata si creste exponential, trebuie sa inovezi, sa descoperi noi instrumente de management, sa fii adeptul inovatiei. Mecanismele clasice de management raman fara doar si poate la baza oricarui proces de management bine facut, insa atacarea proceselor noi de management, instrumentelor noi sunt o sansa importanta pentru diferentiere pe o piata competitiva si transparenta.

Inovatia in management nu e usor de facut, e oarecum artificiala, pentru ca se opune vechilor teorii potrivit carora un lucru, actiune, proces care a mers bine in trecut trebuie aplicat si in prezent, si in viitor, ori de cate ori se iveste un context asemanator. Toleranta la incertitudine este una dintre conditiile aparitiei inovatiei in managament, alaturi de alegerea unui manager deschis catre invoatie si nu a unuia care prefera tot vechile mecanisme. Sigur, e riscant, dar in viitorul apropiat s-ar putea ca practicile de management care aduceau, creau plus valoare sa nu o mai faca si atunci ceea ce numeati mecanism de management nu va ma exista. Nevoia de certitudine si control taie de cele mai multe ori din elanul inovatiei in management.

Politica activa de inovare presupune crearea unui climat inovational pozitiv, enuntarea scopurilor inovarii, in concordanta cu obiectivele organizationale si promovarea persoanelor sau grupelor de inovare, creative si independente. Totusi, cu toate eforturile, „inamicii” inovatiei in management – atasamentul, ego-ul, nevoia de control si complezenta – pot ruina orice incercare de punere in practica a unor noi instrumente sau procese inovative de management. Atasamentul se refera la aspectul enuntat mai sus, legat de folosirea aceluiasi mecanism din trecut pentru orice context sau situatie din prezent sau viitor, unde se potriveste. Luarea in seama a feedback-ului din partea clientilor si imbunatatirea practicilor, inspirarea din actiunile inovatoare ale altor mari companii, iata doar cateva metode de a evita acest „inamic”.

Pentru a combate cel de-al doilea „inamic” al inovatiei in management – ego-ul – fiti pregatit sa recompensati ideile diferite, bune, noi, creative ale angajatilor si lasati-i sa stie ca ideile si sugestiile lor sunt foarte valoroase pentru organizatie sau companie. Nevoia de control poate fi tinuta in frau prin acceptarea altor abordari decat cea la care va ganditi – nu intotdeauna planul dvs. e cel mai bun.

Ultima si cea mai mare problema in calea inovatiei in management e complezenta. Multi se complac, asteapta sa apara o problema pentru a actiona, a deveni creativi, a imbunatati ceva. Orice manager de succes trebuie sa fie deschis la nou, sa ia in considerare si idei noi care par deplasate, poate, la prima vedere. Per total, daca se reuseste implementarea celor patru „antibiotice” pentru inamicii inovatiei in management, compania sau organizatia va avea dintr-odata foarte multe oportunitati de dezvoltare.

In concluzie, inovatia in management este o sansa daca se reuseste transformarea inovatiei in capacitate si intelegerea conceptului de deschidere catre nou – aici, un rol esential il joaca si consultanta in management, care poate aduce noi surse de crestere profitabila. In acelasi timp, inovatia in management este un esec daca inamicii ei nu sunt combatuti in mod inteligent, activ si creativ.

Claudiu Apostol

brainagement.ro


Info

BCR vinde monede de aur.

Banca Comerciala Romana a pus in vanzare catre persoanele fizice ducati austrieci din aur si monede Krugerrand din Africa de Sud. BCR este parte a grupului Erste.

Articole

10-12-14 ore/zi Esec al managerului

Managerii erau vazuti pana nu demult un fel de roboti care faceau totul ca la carte, nu greseau niciodata si companiile prosperau si aveau... [mai mult]

1450 RON net - valoarea salariala ce franeaza dezvoltarea Romaniei

Criza economica in Romania a avut o serie intreaga de efecte negative la nivel micro si macroeconomic. Dintre acestea, cea mai grava a fost... [mai mult]

Vezi arhiva